Minden hétre egy szerelmes dal

Minden hétre egy szerelmes dal

Leonard Cohen: Suzanne (1967)

2024. április 14. - László Andor

A héten volt a költészet napja, erre kívántam itt is emlékezni. Korábban már szerepelt a blogban például József Attila vagy Szergej Jeszenyin csakúgy, mint a néhány éve irodalmi Nobel-díjat elnyerő Bob Dylan. Választásom így a kanadai költőre esett. A Suzanne eredetileg 1966-ban versként jelent meg. Elsőként Judy Collins vette lemezre, majd hamarosan követte ezt Noel Harrison változata (ebben az időben a fiatal Bruce Springsteen is énekelte akkori együttesével a The Castiles-szel).

And you want to travel with her, and you want to travel blindAnd then you know that she will trust youFor you've touched her perfect body with your mind

A következő évben Cohen első lemezén már maga is felvette. Ha jól emlékszem, a morvaországi Ivančice városában hallottam először valamikor az 1990-es évek közepén. Egy környezetvédő találkozón egy holland fiú énekelte és gitározta. Cohen felvételét jóval később tudtam megszerezni.

1976-ban közösen is előadták Judy Collins-szal:

Rengetegen feldolgozták.

1969-ben Nina Simone:

Három évtizeddel később Diane Reeves:

2005-ben az ausztrál Nick Cave adta elő:

2022-ben egy Cohen emlékére kiadott lemezen Bill Frisell gitározott és Gregory Porter énekelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://zenek-a-szerelemrol.blog.hu/api/trackback/id/tr8018379987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása