Minden hétre egy szerelmes dal

Minden hétre egy szerelmes dal

Simon & Garfunkel: Bridge Over Troubled Water (1970)

2023. november 19. - László Andor

A múlt heti után ismét egy amerikai duó egy évvel korábbi dala következik. Érdekessség, hogy azt nem a szerző, Paul Simon énekelte, hanem Art Garfunkel. A Bridge Over Troubled Water valóságos himnusz a szerelem erejéről, amelyet a gospel zongora tesz különlegessé. Bár ilyen hosszú számokat akkoriban nem volt szokás kislemezként megjelentetni, erre végül sor került. Hatalmas sikert aratott, igazi örökzölddé vált, az előadók öt Grammy-díjat kaptak érte. Se szeri se száma a feldolgozásoknak (egy internetes zenei oldalon 674-es számoltak össze), amelyeknek csupán egy töredékét mellékelem.

Nem sokkal a dal (és a hasonló című lemez) megjelenése után a duó feloszlott, ezt követően csupán néhány alkalommal léptek fel közösen. 1981-ban a New York-i Central Parkban több százezer ember előtt adott koncertjükön is természetesen felcsendült a dal.

Elvis Presley azonnal felvette a repertoárjába, és még legutolsó koncertjén is énekelte.

Chet Atkins és Jerry Reed instrumentális változata:

Tom Jones és Nancy Wilson egy televíziós műsorban adták elő:

A "rock and roll királya" után a "soul királynője" is előadta 1971-ben:

 A következő évben Roy Orbison is elénekelte:

Jon Bon Jovi és Richie Sambora változata 1996-ból:

 Johnny Cash és Fiona Apple 2002-ben vette fel.

A dal még 2017-ben is első helyet ért el az angol slágerlistán egy tragikus londoni tömbház-tűzesetet követő jótékonysági céllal felvett all-star változatban:

A Neal Morse Band különleges progresszív változata 2021-ből származik:

A bejegyzés trackback címe:

https://zenek-a-szerelemrol.blog.hu/api/trackback/id/tr6018248439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása